Oude Astronomen Quiz deel III

Wie identificeerde de eerste witte dwerg?

Correct! Wrong!

Walter Adams identificeerde de witte dwerg Sirius B. De Asteroïde Walter Adams is naar heb vernoemd en ook een maankrater draagt zijn naam.

Wie stelde als eerste voor om een grote telescoop in de ruimte te plaatsen?

Correct! Wrong!

Lyman Spitzer werd geboren op 26 juni 1914. In 1946 stelde hij voor om een telescoop in de ruimte te brengen. Hij stierf op 31 maart 1997 toen hij data van de Hubble Space Telescope aan het bestuderen was. De asteroïde Spitzer is naar hem vernoemd.

Wie ontdekte 588 Achilles, de eerste Trojaanse asteroïde

Correct! Wrong!

Max Wolf was de oprichter en directeur van de Köningstuhl Sterrenwacht in Heidelberg. Er is zowel een asteroïde als een maankrater naar hem vernoemd.

Wiens foto's hielpen mee om te bewijzen dat er op Mars helemaal geen kanalen voorkomen?

Correct! Wrong!

Pickering werd op 19 juli 1846 geboren en hij stierf op 3 februari 1919. Hij ontdekte in 1898 de Saturnusmaan Phoebe. Asteroïde 784 Pickeringia is naar hem vernoemd.

Wie is de grondlegger van de Amerikaanse raketwetenschap?

Correct! Wrong!

Robert Goddard ontwierp de vloeibare brandstofraket en ofschoon zijn eerste raket slechts 2.5 seconde vloog geloofde hij dat een vlucht naar de Maan mogelijk was.

Wie ontdekte de Cepheïde veranderlijek sterren?

Correct! Wrong!

In 1912 publiceerde Henrietta Swan Leavitt over de periodieke helderheid van Cepheide veranderlijke sterren. Leavitt werd in 1868 geboren en ze stierf in 1921.

Wie toonde als eerste aan dat sommige nevels alleen een emissiespectrum hebben?

Correct! Wrong!

Huggins identificeerde de Orionnevel (M42) als een gasnevel. Asteroide 2635 Huggins is naar hem vernoemd maar er ook een krater op de Maan en een krater op Mars dragen zijn naam. Huggins werd op 7 februari 1824 geboren en hij stierf op 12 mei 1910.

Wie vond als eerste de optische tegenhanger van een radiobron die ook bekend is als een quasar?

Correct! Wrong!

Allan Sandage ontdekte niet alleen de eerte optische tegenhanger van een quasar maar hij ontdekte veel meer. Hij droeg bij aan nauwkeurigere berekeningen van de Hubble Constante. Asteroïde 9963 Sandage is naar hem vernoemd. Allan Sandage werd op 18 juni 1926 geboren en hij stierf op 13 november 2010

Welke astronome ontdekte 8 kometen?

Correct! Wrong!

Caroline Herschel werd op 16 maart 1750 in het Duitse Hannover geboren en ze stierf op 9 januari 1848. Tussen 1786 en 1797 ontdekte ze 8 kometen. De asteroïde 281 Lucretia is naar haar vernoemd. Haar volle naam luidt namelijk Caroline Lucretia Herschel.

Wie stelde als eerste de Zon in het centrum van ons zonnestelsel?

Correct! Wrong!

Aristarchus werd omstreeks 310 voor Christus geboren en stierf omstreeks 230 voor Christus. We weten dat Aristarchus de Zon in het centrum van het zonnestelsel plaatste omdat Archimedes het in een artikel noemt. Het enige werk van Aristarchus dat we nog kennen is het boek "Over de groottes en de afstanden van de Zon en de Maan".