De Deepsky Objecten Quiz – Deel I

1. In welk sterrenbeeld bevindt zich de Krabnevel?

Correct! Wrong!

De Krabnevel is ook bekend als M1 en NGC 1952. Het is een overblijfsel van een supernova-explosie die op 4 juli 1054 plaatsvond en door de Chinezen is waargenomen.

2. In welk sterrenbeeld bevindt zich de Zwaannevel?

Correct! Wrong!

Dit is een heldere diffuse nevel die ook bekend is als de Omega-nevel of de Paardenhoef-nevel maar ook als M17 en NGC 6618

3. In welk sterrenbeeld bevindt zich de Ringnevel?

Correct! Wrong!

De Ringnevel is een planetaire nevel. Dit soort nevels heeft helemaal niks te maken met planeten maar in de eerste telescopen leken ze er heel veel op en dus werden ze zo genoemd. De Ringnevel is een van de bekendste planetaire nevels. De nevel is ook bekend als M57 en NGC 6720.

4. In welk sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel?

Correct! Wrong!

Nee, dit was geen instinkertje. De Orionnevel is een van de bekendste diffuse aan de nachtelijke sterrenhemel. Het is een stervormingsgebied in ons eigen sterrenstelsel dat ook bekend is als M42 en NGC1976.

5. In welk sterrenbeeld bevindt zich de Sluiernevel?

Correct! Wrong!

De Sluiernevel is een supernovarestant. Onder zeer goede waarneemomstandigheden is het in grotere telescopen een indrukwekkend object. De Sluiernevel is ook bekend als NGC 6960, NGC 6992 (verschillende delen hebben een verschillend nummer maar het gaat wel om hetzelfde object.

6. In welk sterrenbeeld bevindt zich de Lagune nevel?

Correct! Wrong!

De Lagune nevel is een hele heldere diffuse nevel die ook bekend is als M8 en NGC 6523.

7. In welk sterrenbeeld bevindt zich de Trifid nevel?

Correct! Wrong!

Ook de Trifid nevel is een heldere diffuse nevel. De nevel is ook bekend als M20 en NGC 6514. Met behulp van een special O-III filter (een filter dat alleen licht van geïoniseerd zuurstof door laat) is het een heel indrukwekkend object.

8. In welk sterrenbeeld bevindt zich de Halter nevel?

Correct! Wrong!

Ook dit is een planetaire nevel die bekend is als M27 en NGC 6853. De Halternevel is in grote verrekijkers al zichtbaar.

9. In welk sterrenbeeld bevindt zich de Arend nevel?

Correct! Wrong!

De Arend nevel werd wereldberoemd door een foto van de Hubble Space Telescope. In een close-up werd een gebied gefotografeerd dat “The Pillars of Creation” werd genoemd en waar actieve stervorming zichtbaar is. De Arend nevel is ook bekend als M16 en NGC6611.

10. In welk sterrenbeeld bevindt zich de Tarantula nevel?

Correct! Wrong!

Dit is een diffuse nevel die zich in een ander sterrenstelsel bevindt. DeTarantula nevel bevindt zich in de Grote Magelhaanse Wolk, een satellietstelsel van ons sterrenstelsel dat zichtbaar is vanaf het zuidelijk halfrond.