Welk astronomisch object hier niet thuis – deel II

Neptunus
Neptunus
De planeet Neptunus

Je krijgt van mij steeds vier namen en jij bepaalt welk object niet in het rijtje thuis hoort. Bijvoorbeeld: ik geef je Mercurius, Venus, Aarde en Jupiter en jij zegt dat Jupiter niet in het rijtje thuishoort omdat het een gasplaneet is en de andere drie aardse planeten zijn. Veel plezier!

1. Welk object hoort niet in het rijtje thuis?

Correct! Wrong!

Orion is een sterrenbeeld, de andere drie zijn sterren. Wega bevindt zich in het sterrenbeeld Lier – Lyra en is ongeveer 25 lichtjaar van ons verwijderd. Sirius bevindt zich in het sterrenbeeld Grote Hond – Canis Major en is ongeveer 8,7 lichtjaar van ons verwijderd. Polaris bevindt zich in het sterrenbeeld Kleine Beer – Ursa Minor. Polaris is onze huidige poolster. Samengevat: Orion is een sterrenbeeld en hoort dus daarom niet in dit rijtje thuis.

2. Welk object hoort niet in het rijtje thuis?

Correct! Wrong!

Callisto is een maan van Jupiter, 4 Vesta, 433 Eros en 2 Pallas zijn allemaal asteroïden in de hoofdgordel tussen Mars en Jupiter.

3. Welk object hoort niet in het rijtje thuis?

Correct! Wrong!

Ah, dit is misschien een lastige. Het verschil is gelegen in het feit dat de Andromedanavel, het Triangulum stelsel en de Omega nevel alle drie Messierobjecten zijn terwijl de Sluiernevel dat niet is. Charles Messier was een kometenjager die een lijst van objecten opstelde zodat ze niet voor kometen uitgescholden zouden worden. Messier is beroemd geworden om deze lijst en niet om zijn ontdekte kometen.

4. Welk object hoort niet in het rijtje thuis?

Correct! Wrong!

Het zijn allemaal sterrenbeelden maar het sterrenbeeld Vela – Zeilen bevindt zich aan de zuidelijke sterrenhemel en de sterrenbeelden Ursa Major – Grote Beer, Cepheus en Hercules bevinden zich aan de noordelijke sterrenhemel.

5. Welk object hoort niet in het rijtje thuis?

Correct! Wrong!

Titan is een maan van Saturnus en de andere drie zijn manen van Jupiter.

6. Welk object hoort niet in het rijtje thuis?

Correct! Wrong!

Dit is een vraag over de helderste sterren. Polaris is een ster met een visuele helderheid van magnitude 2. De andere drie sterren hebben allemaal een negatieve magnitude en dat betekent dat ze tot de helderste sterren aan de sterrenhemel behoren. Canopus heeft een visuele helderheid van magnitude -0,72, Sirius van -1,46 en Arcturus van -0,04. In helderheid is Polaris de 49ste ster aan de sterrenhemel.

7. Welk object hoort niet in het rijtje thuis?

Correct! Wrong!

Deze vraag gaat over de afstanden tot de sterren. Deneb bevindt zich op een afstand van ongeveer 1500 lichtjaar. De andere drie sterren bevinden zich op minder dan 10 lichtjaar afstand. De ster van Barnard bevindt zich op 6 lichtjaar van de Aarde, Wolf 359 is 7,7 lichtjaar van ons verwijderd en Sirius bevindt zich op 8,7 lichtjaar afstand.

8. Welk object hoort niet in het rijtje thuis?

Correct! Wrong!

Deze vraag gaat over verschillende type sterren. Betelgeuze (in het sterrenbeeld Orion), Antares (in het sterrenbeeld Scorpius – Schorpioen) en Aldebaran (in het sterrenbeeld Taurus – Stier) zijn alle drie rode reuzen. Wega (in het sterrenbeeld Lyra – Lier) is een hoofdreeksster.

9. Welke van onderstaande sterren maakt geen deel uit van de Winterdriehoek?

Correct! Wrong!

De Winterdriehoek (geen officieel sterrenbeeld maar een asterisme) wordt gevormd door de sterren Sirius (Grote Hond – Canis Major), Betelgeuze (Orion) en Procyon (Kleine Hond (Canis Minor). Canopus, de helderste ster van het sterrenbeeld Carina – Kiel maakt geen deel uit van de Winterdriehoek.

10. En de laatste en vermoedelijk lastigste!

Correct! Wrong!

In deze vraag gaat het over het type sterrenstelsel: M31 is een spiraalstelsel in het sterrenbeeld Andromeda. M51 is een spiraalstelsel in het sterrenbeeld Jachthonden – Canes Venatici en M81 is een spiraalstelsel in het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major. M32 is een elliptisch stelsel in het sterrenbeeld Andromeda én het is een satelliet van M31. Omdat M32 een elliptisch stelsel is hoort het niet thuis in dit rijtje.