Sterrenbeelden Afkortingen Deel 1 Quiz

sterrenbeelden
sterrenbeelden
sterrenbeelden

Ik noem een sterrenbeeld en jij zet er de juiste afkorting bij. Deze afkortingen worden gebruikt door professionele astronomen en amateurastronomen. Als je een lijst van waarneemobjecten voorbereid is het handig om deze afkortingen te kunnen gebruiken. Twintig sterrenbeelden dus twintig afkortingen 🙂

Andromeda

Correct! Wrong!

Andromeda, de prinses, is een van de oudste sterrenbeelden. In dit sterrenbeeld vinden we M31, het meest nabije sterrenstelsel.

Antlia

Correct! Wrong!

Antlia – de Luchtpomp is een sterrenbeeld dat in de 48-de eeuw door Nicolas Louis de Lacaille aan de sterrenhemel is geplaatst. Het stelt de luchtpomp voor die de chemicus en natuurkundige Robert Boyle had uitgevonden

Aquarius

Correct! Wrong!

Aquarius was de waterdrager van de goden. Het is een oud sterrenbeeld dat deel uit maakt van de Dierenriem.

Bootes

Correct! Wrong!

Boötes is bij ons ook beter bekend als de Ossenhoeder. De op drie na helderste ster aan de sterrenhemel, Arcturus, maakt deel uit van dit sterrenbeeld.

Camelopardalis

Correct! Wrong!

Camelopardalis – Giraffe is een van de moderne sterrenbeelden. het heeft een grootte van meer dan 750 vierkante graden maar desondanks bevat het geen heldere sterren.

Cancer

Correct! Wrong!

Cancer – de Krab is een van de zwakste sterrenbeelden van de Dierenriem maar dat maakt het niet minder bekend. Ongeveer 2500 jaar geleden bereikte de Zon zijn meest noordelijke positie in dit sterrenbeeld. Het eest noordelijke punt noemen we de zomer solstice.

Canes Venatici

Correct! Wrong!

Canes Venatici – Jachthonden is een relatief klein sterrenbeeld. het bevat de dubbelster Cor Caroli. De ster is vernoemd naar koning Charles II van Engeland.

Canis Major

Correct! Wrong!

Canis Major – de Grote Hond bevat de helderste ster aan de sterrenhemel: Sirius. Deze ster is ongeveer 8.7 lichtjaar van ons verwijderd en het is daarmee de op vier na meest nabije ster.

Capricornus

Correct! Wrong!

Capricornus – de Zeegeit is vermoedelijk het oudst bekende sterrenbeeld. Het was al 3000 jaar geleden bij de Babyloniërs bekend.

Cassiopeia

Correct! Wrong!

Cassiopeia – de koningin is, afhankelijk van het seizoen, goed herkenbaar aan de vorm van een W of M.

Chamaeleon

Correct! Wrong!

De Kameleon is een van de kleinste en zwakste sterrenbeelden. Het bevindt zich in de buurt van de zuidelijke hemelpool en het bevat geen heldere sterren.

Circinus

Correct! Wrong!

Circinus stelt een kompas voor. Het is een klein en zwak sterrenbeeld ten oosten van de ster Alpha Centauri.

Coma Berenices

Correct! Wrong!

Coma Berenice – het Haar van Berenice is een klein en oud sterrenbeeld. Het gaat terug tot de tijd van Ptolemeus III ongeveer 230 voor Christus. Het sterrenbeeld bevat maar liefst 8 Messier objecten.

Corona Australis

Correct! Wrong!

De Zuiderkroon is een sterrenbeeld dat in de tweede eeuw door Ptolemeus werd benoemd. Het sterrenbeeld bevindt zich ten zuiden van Sagittarius – Boogschutter.

Delphinus

Correct! Wrong!

Het dolfijntje heeft de vorm van een diamantje. Het is een klein sterrenbeeldje dat aan zijn vorm wel goed herkenbaar is.

Eridanus

Correct! Wrong!

Eridanus is het op een na langste sterrenbeeld. In grootte staat het op de zesde plaats. Het is een zwak sterrenbeeld met uitzondering van de heldere ster Achernar. In het sterrenbeeld zijn veel veel zwakke sterrenstelsels te vinden.

Fornax

Correct! Wrong!

Fornax – Oven is een sterrenbeeld dat in de achttiende eeuw is benoemd door de Franse astronoom Nicolas Lois de Lacaille. Het bevat geen heldere sterren. De oorspronkelijke naam van het sterrenbeeld is Fornax Chemica maar deze naam werd later afgekort tot Fornax.

Leo Minor

Correct! Wrong!

De Kleine Leeuw is een modern sterrenbeeld dat is gebruikt om de lege plekken aan de sterrenhemel op te vullen.

Pegasus

Correct! Wrong!

Het Gevleugelde Paard Pegasus is een oud sterrenbeeld. Het grote vierkant zit vast aan het sterrenbeeld Andromeda.

Phoenix

Correct! Wrong!

Het sterrenbeeld Phoenix verscheen voor het eerst in 1603 in de steratlas van Johann Bayer. Het is een relatief onbeduidend sterrenbeeld dat geen heldere sterren bevat.