Rijk aan kalium

Kalium
Kalium
Door BXXXD – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, KoppelingSAMSUNG DIGIMAX 420

Tien vragen om je kennis over het element kalium te testen

0%

Welke Britse wetenschapper isoleerde als eerste kalium?

Correct! Wrong!

In 1806 had Davy ontdekt dat hij voor middel van elektriciteit dingen in hun individuele elementen uit elkaar kon halen. In 1807 ontdekte hij op die manier natrium en kalium. In 1808 isoleerde hij calcium, strontium, barium, magnesium en borium.

Als je water en kalium samenbrengt volgt er een explosie.

Correct! Wrong!

Humphry davy liet kalium eerst in olie vallen. Hij zag dat het kleine druppeltjes vormde die aan het oppervlak van de olie bleven drijven. Toen hij dit herhaalde door kalium in water te druppelen kreeg hij een heel andere reactie: het explodeerde!

Het chemische symbool voor kalium is K. Van welk woord is dit symbool afgeleid?

Correct! Wrong!

In het Engels heet kalium potassium. Davy had potassium vernoemd naar potash. Dit is het proces waarbij verbrand hout of bladeren aan een pot worden toegevoegd, er wordt water toegevoegd en dit wordt verhit om zo de kaliumzouten te extraheren. Het chemische symbool is K en het is afgeleid van het Latijnse kali dat een basiswoord is voor alkali. Het fascinerende is dat alkali afstamt van het Arabische “al-qalash” dat as van planten betekent. De letter K is dus helemaal zo gek nog niet.

Wat voor gereedschap heb je nodig om kalium te snijden?

Correct! Wrong!

Kalium is erg zacht en het kan heel gemakkelijk met een mes worden gesneden. het heeft een zilverachtige kleur maar het wordt snel dof en krijgt dan een grijze kleur.

Slechts enkele soorten voedsel, zoals bananen, bevatten kalium.

Correct! Wrong!

Kalium wordt in alle soorten fruit, groenten en vlees gevonden. Alhoewel hoeveelheden variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en land is iedereen het er over eens dat kalium een belangrijk onderdeel is van ons dagelijkse dieet. Er zijn berekeningen gemaakt dat we dagelijks maar liefst zeven bananen zouden moeten eten om aan onze dagelijkse dosis kalium te komen.

Een lage concentratie kalium in bloed noemen we een hypokalemie. Welke van onderstaande is geen symptoom van hypokalemie?

Correct! Wrong!

Hypokalemie kan worden veroorzaakt door overgeven, diarree en bepaalde soorten medicijnen zoals steroïden, diabetes, nierdialyse en natuurlijk een verkeerd dieet dat de hoeveelheid kalium in het lichaam uitput. Tijd dus om meer bananen te eten.

Op welke van onderstaande gezondheidstoestanden hebben kleine hoeveelheden kalium een invloed?

Correct! Wrong!

Alle hypers zijn gerelateerd aan hoog maar kalium is de enige die geassocieerd is met hypertensie. Hypertensie is beter bekend als hoge bloeddruk.

Welke van onderstaande elementen behoort tot dezelfde groep als kalium?

Correct! Wrong!

Deze groep is ook bekend als de alkalimetalen. Soms worden ze de lithiumfamilie genoemd. De andere leden van deze groep zijn waterstof, lithium, natrium, rubidium, caesium en francium.

Het kaliumzout, kaliumnatriumtartraat, wordt gebruikt voor de productie van een algemeen voorkomend gebruiksvoorwerp. Welk voorwerp is dit?

Correct! Wrong!

Kaliumnatriumtartraat wordt gemengd met gedestilleerd water en het is een van de oplossingen die aan glas worden toegevoegd tijdens het verzilveringsproces dat resulteert in een spiegel.

Wat is een andere naam voor kaliumnitraat?

Correct! Wrong!

Kaliumnitraat wordt gebruikt in meststoffen en vuurwerk en het is een van de belangrijkste bestanddelen van buskruit. De grootste natuurlijke bron van kaliumnitraat zijn uitwerpselen van vleermuizen. Kaliumnitraat kan ook met behulp van de potash methode worden geëxtraheerd.