Project Mercury Quiz

Project Mercury was het begin van de bemande ruimtevaart in Amerika. laten we eens kijken hoeveel jij weet over de eerste Amerikaanse stappen in de “Space Race”.

De eerste bemande vlucht uit het Mercury-programma kreeg de aanduiding MR-3 maar wat was de naam van het ruimteschip zelf?

Correct! Wrong!

Liberty Bell was de naam van de tweede vlucht (MR-2). Friendship 7 was de derde Mercury-missie en Faith 7 was de laatste vlucht van het Mercury-programma.

De oorspronkelijke zeven astronauten werden de “Mercury Seven” genoemd, maar hoeveel bemande missies werden er uiteindelijk onder het Mercury-programma uitgevoerd?

Correct! Wrong!

6 van de 7 Mercury-Seven-astronauten bereikten de ruimte. Bij Deke Slayton werd een hartafwijking geconstateerd en daardoor mocht hij niet de ruimte in. Hij werd later wel gezond verklaard en hij was in 1975 bemanningslid van de Apollo-Sojoez test Flight.

Wie van de oorspronkelijke “Mercury Seven” landde tijdens het Apollo-project op de Maan?

Correct! Wrong!

Shepard was commandant van de Apollo 14 en landde op 9 februari 1971 op de Maan. Hij had de kop van een golfclub meegesmokkeld en bevestigde die op de Maan aan een stuk gereedschap. Hij was de eerste mens die golf speelde op de Maan.

Welke astronaut werd beschuldigd van het te vroeg openen van het toegangsluik van zijn capsule na de landing in zee waardoor de capsule zonk?

Correct! Wrong!

Grissom verklaarde dat hij niks had gedaan dat het automatische uitwerpmechanisme van het luik activeerde en dat dit geheel spontaan was gebeurd. Latere testen met gelijkaardige systemen konden leverden niks op. Grissom kwam later om het leven tijdens de ramp met Apollo 1. Het luik van Apollo 1 was ontworpen om naar binnenuit te openen omdat men bang was dat bij een brand tijdens de vlucht het luik naar buiten toe zou exploderen. Omdat het luik naar binnen toe moest openen ging dit door de druk die door het vuur was ontstaan, niet erg snel. De overdruk zorgde er juist voor dat het luik van binnenuit niet was te openen.

Welke Mercury-astronaut maakte als eerste een missie die langer dan 24 uur duurde?

Correct! Wrong!

De vlucht van Gordon Cooper aan boord van de Faith 7 was de eerste en enige Mercury-vlucht die langer duurde dan 24 uur. Zijn vlucht duurde 34 uur, 19 minuten en 49 seconden.

Welke Mercury-astronaut draaide als eerste in een baan om de Aarde?

Correct! Wrong!

De vlucht van Glenn was ok de eerste vlucht die gebruik maakte van de Atlas stuwraket voor de bemande ruimtevaart. Voorheen werd de Redstone stuwraket gebruikt maar die was niet krachtig genoeg om de Mercury-capsule hoog genoeg in een baan om de Aarde te krijgen.

Welke van de “Mercury Seven”-astronauten was de enige die zowel tijdens het Mercury-, Gemini- als Apolloprogramma in de ruimte?

Correct! Wrong!

Walter Schirra vloog met de Sigma 7 (de vijfde bemande Mercury-missie), Gemini 6 (samen met piloot Thomas Stafford) en met Apollo 7 (Met Don Eisele en Walter Cunningham). Shepard kreeg eigenlijk de eerste Gemini-vlucht toegewezen maar werd hier later afgehaald toen bij hem de ziekte van Meniere werd vastgesteld. Later vloog Shepard wel de Apollo 8. Grissom verving Shepar din Gemini 3 en hij kreeg later Apollo 1 toegewezen.

Alle astronauten van de “Mercury Seven” waren militaire piloten. Drie kwamen er van de Amerikaanse luchtmacht en drie van de Amerikaanse marine maar er was er maar eentje die afkomstig was van de mariniers. Wie was de enige marinier die tijdens het Mercury-project in de ruimte was?

Correct! Wrong!

Cooper was van de luchtmacht en Shepard en Schirra kwamen van de Marine. Slayton en Grissom waren ook luchtmacht en Carpenter was de derde Marine piloot.

Tijdens het Mercury-project kwamen 6 astronauten daadwerkelijk in de ruimte. Wie was de enige die daarna nooit meer in de ruimte kwam?

Correct! Wrong!

Shepard werd commandant van Apollo 14, Cooper was commandant van Gemini 5 en Glenn was aan boord van de space shuttle vlucht STS-95. Alleen Carpenter was nooit opnieuw in de ruimte.

Deke Slayton was de enige Mercury Seven-astronaut die niet werd gelanceerd. Hij was aan een missie toegevoegd toen er problemen met zijn hart werden geconstateerd waardoor hij aan de grond moest blijven. Welke missie was aan Slayton toegekend en door welke astronaut werd hij vervangen?

Correct! Wrong!

Walter Schirra was de back-up piloot voor MA-7 maar door een administratieve beslissing was de vlucht aan Scott Carpenter gegeven die al de noodzakelijke training als back-up piloot voor MA-6 met aan boord John Glenn had gevolgd.