Op reis door het heelal

reis door het heelal

reis door het heelal

Wat is er nu nog mooier dan de nachtelijke sterrenhemel. Met deze tien vragen maken we een kleine reis door ons schitterende maar ook nog mysterieuze universum.

Je kijkt naar de sterren en je vindt het sterrenbeeld Orion met de drie gordelsterren Alnitak, Alnilam en Mintaka. Hoe noemen we dit herkenbare patroon dat de gordel van de jager vormt?

Correct! Wrong!

Een asterisme is een patroon of groep sterren die geen sterrenbeeld zijn. De steelpan van de Grote Beer en de gordel van Orion zijn voorbeelden van asterismes.

Een protoster is een ster die nog in het foetus stadium van zijn leven verkeert. De reis doorloopt de peutertijd, kleutertijd, volwassenheid en wordt dan bejaard. Hoe noemen we een ster die zo oud is geworden?

Correct! Wrong!

Sterren worden groter naarmate ze ouder worden en ze gaan door verschillende stadia heen voordat ze ineenstorten of exploderen. Witte dwergen zijn sterren die erg oud zijn geworden.

Wie ontdekte dat het heelal niet eindig is maar uitdijt en groeit?

Correct! Wrong!

Edwin Hubble ontdekte dit in 1929 en dat leidde er toe dat Einstein zijn eigen inzichten over dit onderwerp moest aanpassen. Hij noemde zijn kosmologische constante zijn grootste blunder.

De explosie waaruit het heelal is ontstaan wordt de “Oerknal” genoemd. Hoe lang is het geleden dat deze explosie plaatsvond?

Correct! Wrong!

Na de Oerknal bleef het heelal ongeveer 200 miljoen jaar in duisternis gehuld. Geleidelijk aan begonnen er sterren en planeten te ontstaan en kwam er licht in het heelal. Wetenschappers kunnen nu dat licht van sterren die zijn ontstaan toen het heelal begon waarnemen Dat licht heeft meer dan 13 miljard jaar door de ruimte en de tijd heeft gereisd.

We kunnen een meteorenzwerm waarnemen als we door de staart van de komeet bewegen

Correct! Wrong!

Het stof dat voorkomt in de staart van een komeet is meestal niet groter dan een zandkorreltje. Als dat korreltje met hoge snelheid de atmosfeer van de Aarde raakt begint het te gloeien. Als het heel veel deeltjes zijn dan zorgen die voor een spectaculaire lichtshow en dat zijn de beroemde “vallende sterren”.

Iedere 243 jaar vinden er met een periode van 8 jaar twee verduisteringen plaats als een planeet tussen de Aarde en de Zon door beweegt. We kunnen dan een kleine zwarte punt voorlangs de Zon zien bewegen. Welke planeet zorgt voor deze mini zonsverduistering?

Correct! Wrong!

Perzische astronomen namen voor het eerst in 1032 voor Christus de transitie van Venus voor de Zon langs waar. In 2004 en in 2012 was er wederom een paar transities zichtbaar. Het volgende paar overgangen zal plaatsvinden in 2117 en 2125.

Op welke letter lijkt het sterrenbeeld Cassiopeia?

Correct! Wrong!

Het sterrenbeeld Cassiopeia is vernoemd naar een gemene en ijdele koningin uit de Griekse mythologie. Get sterrenbeeld is gemakkelijk te herkennen aan de vijf heldere sterren die in de vorm van een “W” aan de sterrenhemel staan.

De Zon wekt zijn energie op met behulp van kernfusie

Correct! Wrong!

Per seconden zet de Zon behulp van kernfusie 600 miljoen toen waterstofatomen om in helium. Dat doet de Zon al ongeveer 4,57 jaar en ze heeft nog voldoende voorraad om dit nog eens 5 miljard jaar te doen.

Volgens astronomen is slechts 45% van de materie die het heelal vormt zichtbaar

Correct! Wrong!

Nou, het is eigenlijk nog vel erger: we kunnen slechts ongeveer 5% van de materie waaruit het heelal bestaat, zien. De rest bestaat uit onzichtbare “donkere materie”. De theorie omtrent donkere materie is voor het eerst opgesteld in 1930 door de Zwitserse astronoom Fritz Zwicky. Hij bedacht ook de term “donkere materie”.

Manen die aan de rand van een planetaire ring, zoals de twee Saturnusmanen Pandora en Prometheus, houden de ring in model. Hoe worden ze, vanwege hun functie, genoemd?

Correct! Wrong!

Herdersmaantjes oefenen een aantrekkingskracht uit op de ringen waardoor die hun vorm behouden. Overigens heeft de Ierse zangeres Enya in 1991 een CD uitgebracht met de naam “Shepherd Moons”.