De zuidelijke sterrenhemel

De Boemerang-nevel
Door ESA/NASA – http://www.spacetelescope.org/images/heic0301a/, Publiek domein, Koppeling

1. Als je sterrenbeelden vanaf het zuidelijk halfrond bekijkt, wat is dan het verschil in oriëntatie ten opzichte van het noordelijk halfrond?

Correct! Wrong!

De sterrenbeelden veranderen niet maar door de bolvorm van de Aarde wel de locatie van de waarnemer. Je kan natuurlijk altijd op je rug gaan liggen met je hoofd richting noorden om het beeld te krijgen dat je vanaf het noordelijk halfrond zou hebben.

2. in de zomer herkenden de Grieken er een reus met een zwaard en een gordel in maar sterrenkijkers op het zuidelijk halfrond zagen er een steelpan in. Welk sterrenbeeld is dit?

Correct! Wrong!

De drie andere sterrenbeelden zijn alleen maar zichtbaar vanaf het noordelijk halfrond. Orion bevindt zich op de hemelequator en is vanaf beide halfronden zichtbaar. In Orion vinden we de beroemde Paardenkopnevel die zich net ten zuiden van de ster Alnitak bevindt. Alnitak is een van de drie gordelsterren.

3. Ons volgende sterrenbeeld bevat twee van de helderste sterren aan de sterrenhemel. Het is vernoemd maar een half mens, half paard wezen uit de Griekse mythologie. Welk sterrenbeeld bedoelen we?

Correct! Wrong!

In Centaurus vinden we Alpha Centauri, de op drie na helderste ster aan de sterrenhemel. De ster Bèta Centauri staat op de tiende plek qua helderheid. Ook de Boemarangnevel bevindt zich in Centaurus. Deze nevel is ontstaan uit gas dat door een centrale ster wordt uitgestoten.

Dit sterrenbeeld wordt gedomineerd door de helderste ster aan de sterrenhemel, de ster Sirius. Welk sterrenbeeld is dit?

Correct! Wrong!

Canis Major en Canis Minor zijn twee sterrenbeelden aan de zuidelijke sterrenhemel. het zijn de twee honden die de jager Orion volgen. Canis Major is een van de originele sterrenbeelden die in de Antieke Oudheid door de Grieken werd benoemd. In het oude Griekenland kwam Sirius tijdens het heetste deel van de zomer boven de horizon uit. De naam Sirius betekent dan ook “verschroeiend”. De Grieken noemden deze dagen rond het heetste deel van de zomer de hondsdagen want alleen honden waren gek genoeg om in die hitte naar buiten te gaan. Sirius werd dus bekend als de Hondsster en het sterrenbeeld werd de Grote Hond.

5. We zijn aangekomen bij het allerkleinste sterrenbeeld. Ondanks dit feit komt het voor op de vlag van vijf landen. Wat is de naam van dit beroemde sterrenbeeld?

Correct! Wrong!

Het sterrenbeeld is beter bekend als het Zuiderkruis. Het bestaat een oppervlakte van slechts 68° aan de sterrenhemel. Omdat er geen heldere ster in de buurt van de zuidelijke hemelpool voorkomt dienen de twee sterren over de lange as als aanwijzer richting de zuidelijke hemelpool.

6. Dit sterrenstelsel heeft de grootte van ongeveer 20 keer de Maan en het is vernoemd naar een Portugese zeevaarder die de eerste expeditie rond de Aarde leidde. Wat is de naam van dit sterrenstelsel?

Correct! Wrong!

De Grote Magelhaanse Wolk is een van de weinige sterrenstelsels die met het blote oog zichtbaar zijn. De Grote Magelhaanse Wolk bevat ongeveer 10 miljard sterren. Ter vergelijking: ons eigen sterrenstelsel bevat meer dan 100 miljard sterren. Ergens in de nabije toekomst zullen de Grote Magelhaanse Wolk en ons eigen sterrenstelsel met elkaar in botsing komen en zal ons sterrenstelsel de veel kleinere Magelhaanse Wolk verorberen.

7. Ons volgende sterrenstelsel is het meest zuidelijke van allemaal en het is nooit vanuit het noordelijk halfrond zichtbaar. Het is vernoemd naar de Tafelberg in Zuid-Afrika en alhoewel het helemaal geen heldere sterren bevat heeft het een naam die is gereserveerd voor de heldere geesten op Aarde. Welk sterrenbeeld is dit?

Correct! Wrong!

Mensa bevindt zich ten zuiden van de Grote Magelhaanse Wolk in de buurt van de zuidelijke hemelpool. De naam Mensa is afkomstig van het Latijnse Mons Mensae (Tafelberg). De Franse astronoom Nicolas Louis de Lacaille gebruikte het als referentie naar de plek waar vandaan hij de zuidelijke sterrenhemel bestudeerde: de tafelberg in Zuid-Afrika.

8. Het volgende sterrenbeeld is het grootste sterrenbeeld dat we kennen. Het is bekend als de waterslang. Welk sterrenbeeld bedoelen we hiermee?

Correct! Wrong!

Hydra strekt zich uit van Cancer (Kreeft) tot aan Libra (Weegschaal) en het bedekt een oppervlakte van 1303° aan de sterrenhemel. Het duurt 6 uur voordat het totale sterrenbeeld boven de horizon uit is gekomen.

9. We zijn aangekomen bij een Dierenriem sterrenbeeld dat een boogschutter voorstelt. Welk sterrenbeeld is dit?

Correct! Wrong!

In Sagittarius bevindt zich de beroemde Pistool ster die 200 maal zwaarder is dan de Zon en meer dan 4 miljoen keer zo helder is. De Pistool ster straalt in 20 seconden meer energie uit dan de Zon in een heel jaar!

10. Vanaf het zuidelijk halfrond is de Melkweg heel goed zichtbaar. Hoe noemen we het gebied waar helemaal geen sterren lijken te staan?

Correct! Wrong!

De Kolenzak is de best zichtbare donkere nevel aan de sterrenhemel. De Kolenzak bestaat uit interstellair gas, stof en bevroren moleculen en is zo dicht dat sterlicht van sterren die zich achter de nevel bevinden er niet door heen kan. Over enkele miljoenen jaren zal het stof van de Kolenzak samentrekken en zullen er nieuwe sterren uit deze donkere nevel ontstaan.