De twintig vragen over Saturnus Quiz

Saturnus
Saturnus
Saturnus in grootte vergeleken met onze aarde

We zijn tijdens onze reis aangekomen bij de planeet met de ringen: Saturnus. In twintig vragen kan je je kennis over de wellicht mooiste planeet in ons zonnestelsel testen.

1. Saturnus was de eerste bekende planeet met

Correct! Wrong!

De ringen van Saturnus werden voor het eerst door Galileo waargenomen. Hij zag de merkwaardige vorm van de planeet maar hij kon niet verklaren wat hij zag. Het duurde tot 1659 toen Christiaan Huygens zag dat het ringen zijn, alhoewel niemand heb in eerste instantie geloofde. De ringen bestaan it gesteente en ijsdeeltjes.

2. De dichtheid van Saturnus is gelijk aan ___ de dichtheid van water

Correct! Wrong!

De dichtheid van Saturnus is zo laag dat als je de planeet in water zou kunnen stoppen de planeet zou blijven drijven. Saturnus is de enige planeet in het zonnestelsel die lichter is dan water.

3. De massa van Saturnus is gelijk aan _____ maal de massa van de Aarde

Correct! Wrong!

De kern van Saturnus bestaat uit gesteente dat wordt omringd door een laag van vloeibaar metallisch waterstof, net zoals de kern van Jupiter.

4. Welke ruimtesonde bracht als eerste een bezoek aan Saturnus?

Correct! Wrong!

Pioneer 11 bracht in 1979 een bezoek aan Saturnus. Pioneer 10 bezocht alleen Jupiter. De beide Pioneers werden bijna door ionen die gevangen waren in het magneetveld van Jupiter gefrituurd. Dit was belangrijke informatie voor het succes van de Voyager-missies.

5. Hoeveel aardse jaren heeft Saturnus nodig om eenmaal om de Zon te draaien?

Correct! Wrong!

Saturnus bevindt zich op een gemiddelde afstand van 1.429.000.000 kilometer van de Zon en de planeet heeft 29 jaar nodig om eenmaal om de Zon te draaien. De afstand van Saturnus tot de Zon is negen maal de afstand van de Aarde tot de Zon.

6. Naar welke god uit de Romeinse mythologie is Saturnus vernoemd?

Correct! Wrong!

7. De atmosfeer van Saturnus bestaat voornamelijk uit …..?

Correct! Wrong!

Net zoals Jupiter bestaat de atmosfeer van Saturnus voornamelijk uit waterstof(± 75%) en helium (± 25%).

8. De ringen van Saturnus bestaan uit kleine deeltjes ijs en gesteente

Correct! Wrong!

De ringen van Saturnus zijn niet vast, al lijkt het daar wel op als je met een telescoop de planeet bekijkt.

9. Hoe dik zijn de ringen van Saturnus?

Correct! Wrong!

De ringen van Saturnus zijn heel erg dun. Ze hebben een diameter van ongeveer 250.000 kilometer maar toch zijn ze slechts ongeveer een kilometer dik. Als je al het materiaal van de ringen bij elkaar zou kunnen vegen dan zou je een object met een doorsnede van ongeveer 100 kilometer krijgen.

10. Hoeveel kilometer bedraagt de diameter van Saturnus?

Correct! Wrong!

Er passen negen aardbollen langs de diameter van Saturnus.

11. Hoe noemen we het “donkere” gebied tussen de twee helderste ringen van Saturnus?

Correct! Wrong!

De scheiding van Encke bevindt zich tussen de ringen A en F. De scheiding van Maxwell ligt tussen de ringen B en C en de scheiding van Guerin ligt tussen de ringen C en D.

12. Wat is de naam van de grootste maan van Saturnus?

Correct! Wrong!

Titan is de enige maan met een redelijk dikke atmosfeer. De Cassini-Huygensmissie heeft een sonde laten afdalen in de atmosfeer van Titan. Deze maan van Saturnus is groter dan de planeet Mercurius.

13. Naar wie is de grootste inslagkrater op de maan Mimas vernoemd?

Correct! Wrong!

Deze inslagkrater heeft een doorsnede van ongeveer 130 kilometer en dat komt overeen met ongeveer een derde van de diameter van Mimas. De inslag heeft Mimas mogelijk bijna helemaal verwoest. Mimas werd in 1789 door Herschel ontdekt.

14. Wat is het belangrijkste bestanddeel van de atmosfeer van Titan?

Correct! Wrong!

Er komen ook kleine hoeveelheden methaan en argon voor in de atmosfeer. De atmosfeer is zo ondoorzichtig dat de Voyagers het oppervlak niet konden zien. De Huygens die afdaalde in de atmosfeer heeft wel opnames van het oppervlak kunnen maken.

15. Het noordelijk halfrond van Titan heeft een iets lichtere kleur dan het zuidelijk halfrond

Correct! Wrong!

Het lijkt er op dat er seizoenen voorkomen op Titan.

16. Wat is de naam van de ruimtesonde die in de atmosfeer van Titan is afgedaald?

Correct! Wrong!

Christiaan Huygens werd op 14 april 1629 geboren in Den Haag en overleed er op 8 juli 1695. Omstreeks 1654 introduceerde hij een betere manier om lenzen te slijpen en te polijsten. Hij gebruikte in 1655 een van zijn eigen lenzen om Titan mee te ontdekken (de reden dat de ruimtesonde die Titan heeft verkend naar hem is vernoemd). Minder bekend is dat hij in 1656 de eerste penduleklok patenteerde.

17. Welke maan van Saturnus vertoont een scherp kleurcontrast?

Correct! Wrong!

Het naar Saturnus toe gerichte halfrond van de maan is extreem donker maar het van Saturnus afgekeerde deel is heel erg helder. It verschil werd al opgemerkt door Cassini. Hij kon Japetus aan een zijde van Saturnus zien maar niet aan de andere kant. Er zijn verschillende theorieën over waarom Japetus dergelijke grote kleurverschillen vertoont maar er is meer onderzoek nodig voor een eenduidige uitspraak.

18. Welke maan van Saturnus reflecteert bijna al het zonlicht dat er op valt?

Correct! Wrong!

Enceladus is vermoedelijk helemaal bedekt met ijs. Enceladus heeft een doorsnede van slechts 500 kilometer maar kan al gezien worden met een gemiddelde amateurtelescoop. Enceladus kent kraters, gladde vlaktes en een uitgebreid breukensysteem. Enceladus reflecteert 90% van het zonlicht dat de maan ontvangt. De Cassini ruimtesonde heeft grote geisers waargenomen op de maan.

19. Welke van onderstaande zijn manen van Saturnus?

Correct! Wrong!

Ariel, Miranda en Oberon zijn manen van Uranus, Triton en Nereïde zijn manen van Neptunus en Charon is een maan van Pluto.

20. Saturnus is de _____ grootste planeet in ons zonnestelsel

Correct! Wrong!

Tot de ontdekking van Uranus vormde Saturnus de rand van het zonnestelsel. Saturnus heeft een diameter van meer dan 120.000 kilometer. De planeet is zichtbaar in een kleine telescoop. Saturnus straalt meer energie uit dan dat de planeet van de Zon ontvangt, waarom is nog onbekend.