De twintig vragen over kometen Quiz

Komeet Hale-Bopp
Komeet Hale-Bopp
Komeet Hale-Bopp

Twintig gevarieerde vragen over kometen. Veel plezier ermee 🙂

Waaruit bestaan kometen?

Correct! Wrong!

Kometen worden ook wel vuile sneeuwballen genoemd

Welke astronoom voorspelde als eerste de terugkeer van een komeet?

Correct! Wrong!

In 1705 voorspelde Edmund Halley dat de kometen van 1531, 1607 en 1682 dezelfde waren en dat die komeet in 1758 terug zou keren. De komeet verscheen zoals voorspeld en werd naar Halley vernoemd. Charles Messier ontdekte 19 kometen, Catherine Herschel ontdekte 8 kometen en de SOHO is een ruimtesonde die de Zon bestudeerde en die daarnaast meer dan 3000 (!) kometen heeft ontdekt.

Een langperiodieke komeet is een komeet met een periode van 200 jaar of meer

Correct! Wrong!

Men neemt aan dat langperiodieke kometen afkomstig zijn uit de Oort wolk en dat kortperiodieke kometen afkomstig zijn uit de Kuiper gordel.

Wat is het meest opvallende deel van een komeet dat we met het blote oog kunnen zien?

Correct! Wrong!

De stofstaart van een komeet kan een lengte van 10 miljoen kilometer of meer bereiken.

Hoe werden kometen door de oude Grieken genoemd?

Correct! Wrong!

Aster kometes betekent “harige sterren”.

Volgens welke afspraak werden de meeste kometen in de twintigste eeuw vernoemd?

Correct! Wrong!

De enige uitzondering was de komeet van Halley waarvan de terugkeer door Edmund Halley was voorspeld. Hij heeft deze komeet niet zelf ontdekt.

Wat was de naam van de missie die de ESA in 1985 uitvoerde naar de komeet van Halley?

Correct! Wrong!

De missie was vernoemd naar Giotto di Bondone (1266-1337). Hij was geïmponeerd door de herverschijning van de komeet van Halley in 1301. In 1304 schilderde hij een fresco met de naam “de aanbidding van de Maji” en daarin veranderde hij de Ster van Bethlehem in een gouden komeet. De Rosetta-missie is een missie van de ESA naar de komeet Wirtanen en Sakigake was de Japanse missie naar de komeet van Halley.

Welk land stopte met de deelname aan de missie naar de komeet van Halley die oorspronkelijk samen met de ESA uitgevoerd zou worden?

Correct! Wrong!

De Verenigde Staten stapten omwille van geldgebrek uit de missie.

De missie van de ESA naar de komeet van Halley was de eerste deep space ruimtemissie van de ESA

Correct! Wrong!

Ja, dit klopt. Daarnaast was de Giotto de eerste ruimtesonde die opnames maakte van de kern van een komeet en de eerste ruimtesonde die twee kometen bezocht. Die tweede komeet was de komeet Grigg-Skellerup.

Met welke komeet wordt de meteorenregen de Perseïden geassocieerd?

Correct! Wrong!

Het maximum van de Perseïden ligt jaarlijks rond 12 augustus en als er dan geen storend maanlicht is dan kan deze meteorenzwerm een prachtig schouwspel opleveren.

Welke komeet was in 1996-1997 met het blote oog zichtbaar?

Correct! Wrong!

Komeet Hale-Bopp bereikte een maximale helderheid van magnitude -0,8. De magnitude is een logaritmische schaal die door astronomen wordt gebruikt. In een erg donkere omgeving kunnen de meeste mensen objecten zien tot magnitude 6. Magnitude 1 is 2,512 * zo helder dan magnitude 2 en magnitude 2 is weer 2,512 * zo helder dan magnitude 3, etc. Komeet Shoemaker-Levy 9 sloeg in 1994 te pletter op Jupiter. Komeet West sierde in 1976 onze sterrenhemel en komeet Giacobini-Zinner is een kortperiodieke komeet met een omlooptijd van ongeveer 6,5 jaar.

In welk jaar werden kometen herkend als leden van ons zonnestelsel?

Correct! Wrong!

De waarnemingen van Tycho Brahe van de komeet van 1577 droegen bij aan het begrip dat kometen zich voorbij de baan van de Maan bevinden.

Welke komeet heeft de kortste bekende baanperiode?

Correct! Wrong!

De komeet Encke draait met een periode van ongeveer 3,5 jaar om de Zon. De Komeet van Halley heeft daar 76 jaar voor nodig. Komeet Schwassmann-Wachmann 1 draait in 6,4 jaar om de Zon en komeet Borelly heeft er iets minder dan 7 jaar voor nodig.

Van wie kreeg Charles Messier de bijnaam “de kometenjager”?

Correct! Wrong!

Ofschoon Charles Messier zelf 13 kometen ontdekte en nog eens 6 andere kometen samen met andere ontdekkers moet delen is hij het beroemdst geworden door de catalogus van objecten die hij heeft samengesteld. In deze catalogus zijn objecten opgenomen die lijken op kometen maar niet bewegen aan de nachtelijke hemel. Deze catalogus wordt nog steeds door amateurastronomen gebruikt. In deze lijst sterrenstelsels, nevels en zelfs een restant van een supernova

Wie stelde de “vuile sneeuwbal”-theorie over kometen op?

Correct! Wrong!

Fred Whipple stelde in 1950 deze theorie op. De theorie werd in 1986 door de Giotto-missie naar de komeet Halley bevestigd. Whuplle was tussen 1955 en 1973 directeur van het Smithsonian Astrophysical Observatory.

Welke komeet sierde in 1965 onze sterrenhemel?

Correct! Wrong!

Komeet Ikeya-Seki werd als een “sungrazer” geclassificeerd. Komeet Mrkos was in 1957 zichtbaar net zoals komeet Arend-Roland. Komeet Kohoutek was in 1974 zichtbaar.

Welke komeet was de helderste komeet in de twintigste eeuw?

Correct! Wrong!

Komeet Ikeya-Seki was overdag zichtbaar en was helderder dan de planeet Venus. Volgens sommige Japanse waarnemers bereikte de komeet een maximale helderheid van magnitude -15 en dat is helderder dan de Volle Maan.

In welk jaar wordt de herverschijning van de komeet van Halley verwacht?

Correct! Wrong!

De kern van Halley bleek erg donker te zijn, donkerder dan steenkool en een van de donkerste objecten in het zonnestelsel.

Draait de komeet van Halley in een retrograde beweging om de Zon?

Correct! Wrong!

De baan van de komeet maakt ook een inclinatie van 18° ten opzichte van de ecliptica (het pad van de Zon langs de sterrenhemel).

Is de komeet van Halley sinds zijn ontdekking iedere 76 jaar opnieuw gezien?

Correct! Wrong!

De gemiddelde omlooptijd bedraagt 76 jaar maar als gevolg van de aantrekkingskracht van de planeten op het moment dat de komeet die passeert zijn er variaties waardoor de omlooptijd tot 79 jaar kan bedragen