De twintig vragen over de Aarde Quiz

De Aarde
De Aarde

De Aarde is de planeet waarop we wonen. Natuurlijk weet je heel veel over deze planeet maar we hebben twintig vragen bedacht om je kennis over de Aarde te testen. Wie weet zitten er vragen bij waarop je geen antwoord weet šŸ™‚

1. In hoeveel uur draait de Aarde om zijn as?

Correct! Wrong!

Om precies te zijn is het 23 uur, 56 minuten en 4 seconden.

2. Wie formuleerde de geocentrische theorie?

Correct! Wrong!

Claudius Ptolemeus schreef de Almagest. Hij werd ongeveer 85 na Christus in Egypte geboren en stierf in ongeveer 165 na Christus in Alexandriƫ in Egypte. De Almagest geeft in detail de wiskundige theorie over de beweging van de Zon, Maan en planeten. Zijn geocentrische theorie hield ongeveer 1400 jaar stand.

3. Wie formuleerde de eerste heliocentrische theorie die door andere wetenschappers kort na publicatie werd geaccepteerd?

Correct! Wrong!

Nicolas Copernicus werd op 19 februari 1473 geboren in Torun in het huidige Polen. Hij stierf op 24 mei 1543 in Frombork dat ook in Polen ligt. Copernicus wordt gezien als de grondlegger van de moderne astronomie. Aristarchus van Samos, die ongeveer 300 voor Christus in Griekenland leefde had gelijkaardige ideeƫn maar die van Copernicus waren veel beter uitgewerkt. De ideeƫn van Aristarchus werden verworpen ten faveure van de geocentrische theorie.

4. Hoeveel graden bedraagt de ashelling van de Aarde?

Correct! Wrong!

De ashelling van de Aarde is verantwoordelijk voor de vier seizoenen die we kennen: lente, zomer, herfst en winter. Als het noordelijk halfrond geniet van de lente is het op het zuidelijk halfrond herfst. Een interessant maar redelijk onbekend feit is dat de aarde zich tijdens de winter op het noordelijk halfrond dichter bij de Zon bevindt en tijdens de zomer verder weg van de Zon.

5. Hoeveel kilometer bedraagt de diameter van de Aarde?

Correct! Wrong!

In grootte is de Aarde hiermee de vijfde planeet in het zonnestelsel, na Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

6. Hoeveel natuurlijke satellieten heeft de Aarde die met het blote oog zichtbaar zijn?

Correct! Wrong!

De enige satelliet van de Aarde noemen de Maan. Tussen 1969 en 1972 hebben er twaalf mensen op de maan gelopen. Gedurende zes missies zijn er een paar honderd kilo maanstenen naar de Aarde gehaald.

7. Hoe wordt de gigantische landmassa genoemd die 200 miljoen jaar geleden bestond?

Correct! Wrong!

Pangaea is uiteengevallen in de zeven continenten die we nu kennen. De landmassa bevindt zich op tektonische platen. Een tektonische plaat is een massa van vast gesteente bestaande uit zowel continentale als oceanische lithosfeer.

8. Volgens de definitie van wat een continent is en die door National Geographic wordt gebruikt en door veel landen wordt onderwezen telt de Aarde zeven continenten.

Correct! Wrong!

Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Afrika, Aziƫ, Australiƫ en Antarctica. Groenland is geen continent maar het grootste eiland dat we kennen. Er zijn geografen die maar zes continenten kennen. Zij voegen Europa en Aziƫ samen tot Euraziƫ. Verder zijn er landen waar studenten vijf continenten leren: Euraziƫ, Australiƫ, Afrika, Antarctica en Amerika. Er zijn ook geografen die een continent niet als een fysisch iets beschouwen maar ook kijken naar de culturele verschillen. Zo behoren Europa en Aziƫ tot dezelfde landmassa maar zijn de twee gebieden cultureel verschillend.

9. De Aarde heeft van alle planeten in het zonnestelsel de grootste dichtheid.

Correct! Wrong!

De dichtheid van de Aarde bedraagt 5,5 ten opzichte van water. Mercurius is nummer 2 met een dichtheid van 5,43.

10. Hoeveel kilometer is de Aarde gemiddeld verwijderd van de Zon?

Correct! Wrong!

De excentriciteit van de baan van de Aarde bedraagt 0,017 en dit betekent dat de Aarde soms dichter bij de Zon is en soms verder weg.

11. De hoeveelste planeet is de Aarde gezien vanaf de Zon?

Correct! Wrong!

12. Wat voor soort planeet is de Aarde?

Correct! Wrong!

De Aarde is de grootste van de aardse planeten. Venus, Mars en Mercurius zijn de andere drie.

13. Wat is globaal de samenstelling van de atmosfeer van de Aarde?

Correct! Wrong!

Van zuurstof en waterstof kan je water maken en daarmee zijn de zeeƫn en rivieren gevuld maar je kan er de atmosfeer niet mee vullen. Er komen el nog andere sporenelementen in de atmosfeer van de Aarde voor waarvan argon de grootste is.

14. Hoe noemen we het als de Aarde zich precies tussen de Zon en de Maan in bevindt?

Correct! Wrong!

Als de Maan zich precies tussen de Zon en de Aarde in bevindt dan noemen we dit een maansverduistering. De reden dat we zonsverduisteringen kunnen zien komt door het feit dat de Zon 400x verder weg en 400x groter is dan de Maan. Omdat de Maan zich van de Aarde af beweegt zien we na lange tijd alleen nog maar ringvormige zonsverduisteringen.

15. Met welke snelheid draait de Aarde om de Zon?

Correct! Wrong!

16. De binnenste kern van de Aarde is vast.

Correct! Wrong!

De vaste binnenkern wordt omringd door een vloeibare buitenkern, daarna komt de mantel en daarna de korst. Op de korst bevinden zich de tektonische platen waar zich de continenten en de oceanen op bevinden. De binnen- en buitenkern samen hebben een diameter van ongeveer 6900 kilometer.

17. Wat is de naam van de grootste inslagkrater op Aarde?

Correct! Wrong!

De Vredefort Ring bevindt zich in Afrika en heeft een doorsnede van ongeveer 300 kilometer. Men denkt dat de krater ongeveer 2 miljard jaar oud is. De krater is vanuit een vliegtuig nauwelijks zichtbaar. Clearwater Lakes bevindt zich in Canada, de twee kraters hebben een doorsnede van ongeveer 65 en 25 kilometer. De Barrington krater heeft een doorsnede van slechts 1,6 kilometer. Het Caloris bassin is een inslagkrater met een doorsnede van 1300 kilometer maar deze krater bevindt zich op de planeet Mercurius.

18. Wat is de naam van de hoogste berg op Aarde, gemeten vanaf zeeniveau?

Correct! Wrong!

Mount Everest in Nepal is 8850 meter hoog. De berg is ongeveer 60 miljoen jaar geleden ontstaan. In Nepal wordt de berg Sagarmatha genoemd en dat betekent godin van de hemel. Mount Everest was ook bekend als piek 15. De berg is vernoemd naar George Everest, de Britse ontdekkingsreiziger. De hoogte van een berg wordt gemeten vanaf zeeniveau en niet vanaf de bodem van de oceaan.

19. Wat is de naam van de op een na hoogste berg op Aarde, gemeten vanaf zeeniveau?

Correct! Wrong!

De K2 bevindt zich op de grens van China en Pakistan en werd in 1954 voor het eerst beklommen. De berg is 8611 meter hoog. Mount Kinley bevindt zich in Alaska en is 6194 meter hoog. De Mauna Kea op Hawaii is 4204 meter hoog.

20. Wat is de naam van de diepste trog op Aarde?

Correct! Wrong!

De Mariarentrog is een langgerekte trog in de Stille Oceaan die op het diepste punt 10.9 kilometer diep is. De trog bevindt zich in de buurt van het eiland Guam. De Puerto Rico trog is 8.6 kilometer diep en bevindt zich in de Atlantische Oceaan. De Java trog bevindt zich in de Indische Oceaan en is 7.7 kilometer diep. Het Euraziƫbassin is 5.4 kilometer diep en bevindt zich in de Arctische Oceaan.