
Deze quiz gaat over de heldere ster Sirius die je in de wintermaanden goed kan waarnemen.
1. Sirius is ook bekend als de __________ster.
Oorspronkelijk verwees de naam alleen naar de ster en niet naar het hele sterrenbeeld. Sirius is ook bekend als de Hondsster omdat het de helderste ster is in het sterrenbeeld Canis Major โ Grote Hond.
2. In welk sterrenbeeld bevindt Sirius zich?
Canis Major is een van de jachthonden van Orion, de andere is Canis Minor. Ursa Major en Ursa Minor zijn de Grote en de Kleine Beer.
3. Sirius maakt deel uit van de winterdriehoek.
De winterdriehoek bestaat uit de sterren Sirius in Canis Major, Betelgeuze in Orion en Procyon in Canis Minor. Sirius is 8,6 lichtjaar van ons verwijderd en Procyon ongeveer 11,4 lichtjaar. Betelgeuze bevindt zich veel verder weg: ongeveer 600 lichtjaar. Deze laatste is een rode reus die ongeveer 1000 maal groter is dan de Zon.
4. Sirius draait sneller om zijn as dan de Zon.
Sirius draait in krap 5,5 dagen om zijn as. De Zon heeft daar ongeveer 30 dagen voor nodig.
5. Sirius is slechts 8,6 lichtjaar van ons verwijderd. Los van enige bruine dwergen, de hoeveelste ster tot de Zon is Sirius?
Van de echte sterren bevonden alleen Alpha Centauri op 4,3 lichtjaar, de ster van Barnard op 6,0 lichtjaar, Wolf 359 op 7,7 lichtjaar en Lalande 21185 op 8,3 lichtjaar dichterbij. In 2013 werd WISE 1049-5319 ontdekt. Dit is een dubbele bruine dwerg die 6,6 lichtjaar van ons is verwijderd.
6. Sirius (A), is de ster die we aan de sterrenhemel zien. Deze ster heeft een begeleider (Sirius B) die feitelijk heter is dan Sirius A.
Sirius B is een witte dwerg met een temperatuur van 24.800 Kelvin. Sirius A heeft een oppervlaktetemperatuur van ongeveer 10.000 Kelvin. De oppervlaktetemperatuur van de Zon bedraagt ongeveer 6000 Kelvin.
7. De naam “Sirius” is afkomstig van welk Grieks woord?
De naam is afkomstig van het Griekse woord voor โverschroeierโ.
8. Sirius B was de tweede ster die als een witte dwerg werd geรฏdentificeerd.
In 1930 werd Sirius B door Subrahmanyan Chandrasekhar is witte dwerg geรฏdentificeerd.. het was daarmee de eerste witte dwerg die werd gevonden. Sirius B werd al in 1862 door Alvan Clark gevonden. Sirius B wordt ook wel de puppy genoemd. Een witte dwerg is een stervende ster met de massa van ongeveer de Aarde.
9. De afstand tussen Sirius A en Sirius B is ongeveer gelijk aan de afstand tussenโฆ
Sirius A en B zijn ongeveer 20 Astronomische Eenheden van elkaar gescheiden. Dat komt ongeveer overeen met de gemiddelde afstand tussen de Zon en Uranus. Eรฉn Astronomische Eenheid (AE) is gelijk aan de gemiddelde afstand tussen de Zon en de Aarde en bedraagt ongeveer 150 miljoen kilometer.
10. Sirius is de helderste ster aan de nachtelijke sterrenhemel.
Alleen de Zon, de Maan, Venus, Jupiter en Mars (tijdens een oppositie) en een incidentele heldere komeet zijn de helderste objecten aan onze sterrenhemel.