De Saturnus V-raket Quiz

Lancering Apollo 10

Lancering Apollo 10

De Saturnus V-raket is een van de krachtigste raketten die we tot nu toe hebben gebouwd. De raket werd gebruikt om de Apollo’s naar de Maan te brengen en om het eerste Amerikaanse ruimtestation te lanceren. test met deze quiz je kennis over de Saturnus V-raket.

Welk bedrijf was de hoofdaannemer voor de S-IC, de eerste trap van de Saturnus V?

Correct! Wrong!

De S-IC was veruit de grootste van de drie trappen van de Saturnus V-raket. De trap had een lengte van 42 meter en een doorsnede van 10 meter en woog, volledig volgetankt, 2280.000 kilogram.

De eerste trap van de Saturnus V werd aangedreven door vijf Rocketdyne F-1 motoren. Hoeveel stuwkracht leverde iedere motor tijdens de eerste lancering van de Saturnus V in 1967?

Correct! Wrong!

De F1-motor gebruikte RP-1 als brandstof. Dit is zeer zuivere kerosine waarbij vloeibare zuurstof als oxidator werd gebruikt. Tijdens de onbemande Apollo 4 en Apollo 6-missies als ook de bemande Apollo-8 leverden de 5 F1-motoren een stuwkracht van 33.362 KiloNewton. Vanaf Apollo 9 werd de stuwkracht verhoogd tot 6700 KiloNewton per motor waarmee het totale stuwvermogen van de Saturnus V tijdens de lancering 33.851 KiloNewton bedroeg. De motoren stonden kruislings opgesteld waarbij de buitenste vier motoren konden bewegen om zo de koers te bepalen. De vijfde motor in het centrum van het kruis kon dit niet.

Welk bedrijf was de hoofdaannemer van de S-II, de tweede trap van de Saturnus V?

Correct! Wrong!

De S-II was 25 meter lang en had een diameter van 10 meter en woog volledig volgetankt ongeveer 480.900 kilogram. De S-11 was door middel van een ring verbonden met S-IC. Deze ring werd na het ontsteken van de motoren van de tweede trap ook afgeworpen.

De tweede trap van de Saturnus V werd aangedreven door Rocketdyne J-2 motoren. Welke brandstof werd gebruikt voor de J-2?

Correct! Wrong!

In het oorspronkelijke ontwerp van de S-II waren slechts 4 J-2 motoren opgenomen. Bovendien was de trap slechts 22,5 meter lang en had die een doorsnede van 6,5 meter. Oorspronkelijk bedroeg het stuwvermogen van de J-2 motor 889 KiloNewton waarmee de totale stuwkracht van de tweede trap uitkwam op 448 KiloNewton. Later werd dit opgeschroefd naar 1023 KiloNewton per motor waarmee het totale vermogen van de tweede trap op 5115 KiloNewton kwam. Er werd gebruik gemaakt van vloeibare zuurstof als oxidator voor de vloeibare waterstof.

De tweede en derde trap van de Saturnus V gebruikten kleine ullage motoren als aanvulling op de J- motoren. Wat was de functie van deze motoren?

Correct! Wrong!

Voor de lancering waren de brandstoftanks van de Saturnus V niet helemaal gevuld. Er was ruimte overgehouden voor het geval er expansie zou plaatsvinden van de superkoude brandstoffen. Tijdens het opstijgen zou de brandstof een beetje kunnen gaan klotsen. De ullage motoren zorgden voor dat de brandstof tot rust kwam voordat de grote motoren gestart werden.

Welke bedrijf was de hoofdaannemer van de S-IVB, de derde trap van de Saturnus V?

Correct! Wrong!

Voor de Saturnus V en zijn kleinere neefje de Saturnus IB werden verschillende versies gebruikt van de S-IVB. De Saturnus V-variant, de 500 serie, was 17,8 meter lang en had een doorsnede van 6,6 meter en woog, volledig volgetankt, 119.900 kilogram. In de Apollo configuratie droeg de derde trap de Apollo commandomodule en de Instrument Unit. Een enkel herstartbare J-2 motor zorgde er voor dat de Apollo in een baan om de Aarde kwam en een tweede ontbranding bracht de Apollo op weg naar een baan om de Maan. In 1961, toen de contracten werden getekend, waren Douglas Aircraft Company en McDonnell Aircraft Corporation nog twee verschillende bedrijven. Ze fuseerden in 1967 tot McDonnell Douglas en dat bedrijf werd in 1997 overgenomen door Boeing.

De Instrument Unit (UI), was het brein van de Saturnus V. Welk bedrijf was de hoofdaannemer van deze unit?

Correct! Wrong!

In de uitvoering voor de Apollovluchten bevond de Instrument Unit zich bovenin de derde trap van de Saturnus V. de Instrument Unit was 1 meter lang en had een doorsnede van 6,6 meter en woog 1996 kilogram. In de Instrument Unit bevonden zich de primaire systemen van de raket.

Hoe hoog was de Saturnus V in de configuratie met de Apollo’s?

Correct! Wrong!

De totale lengte van de Saturnus V zoals die de Apollo’s naar de Maan lanceerde bedroeg inderdaad 111 meter.

In 1973 werd het ruimtestation Skylab gelanceerd met de Saturnus INT-21, dit was een variant van de Saturnus V.

Correct! Wrong!

De Saturnus INT-21 werd slechts één keer gebruikt en wel om Skylab in een baan om de Aarde te brengen. De raket had een lengte van 80 meter en kon een totale lading van 115.900 kilogram in een baan om de Aarde brengen. Skylab zelf woog 77.088 kilogram.

Alle Saturnus V-raketten werden vanaf Kennedy Space Center in Florida gelanceerd. Hoe heette het lanceercomplex op KSC?

Correct! Wrong!

Launch Complex was het belangrijkste lanceercomplex van de Amerikanen om mensen in de ruimte te brengen. Complex 39 werd ook gebruikt voor de Skylab-missies, het Apollo-Sojoezprogramma en de Space Shuttles. Het lanceercomplex bevindt zich ongeveer 5 kilometer van het gigantische Vehicle Assembly Building waar de ruimtevaartuigen in hun lanceerconfiguratie werden opgebouwd, en het Launch Control Center waar de vluchtleiding zetelde.