De Halogenen Quiz

Deze quiz gaat over de groep elementen in het periodiek systeem die we de “halogenen” noemen.

1. Wat is de betekenis van de term “halogeen”?

Correct! Wrong!

Halogeen betekent zoutvormend want als halogenen reageren met metalen dan ontstaan er verschillende typen zouten. Bijvoorbeeld, als chloor met natrium wordt gecombineerd ontstaat er natriumchloride, het hoofdbestanddeel van keukenzout.

2. De halogenen kunnen gevonden worden in groep 17 van het periodiek systeem der elementen. Hoeveel natuurlijke elementen kunnen we in deze groep vinden?

Correct! Wrong!

De vijf natuurlijke elementen zijn fluor, chloor, broom, jodium en astatine. Er is een zesde, kunstmatig gemaakt element met de naam tennessine dat eigenschappen heeft die overeenkomen met halogenen.

3. Als zilver wordt gecombineerd met broom dan ontstaat er een zout dat zilverbromide heet. In welke kunstvorm wordt dit zout gebruikt?

Correct! Wrong!

Dankzij zijn gevoeligheid voor licht vormt zilverbromide de basis voor materialen die in de fotografie worden gebruikt. Het wordt algemeen gebruikt bij het maken van lichtgevoelige films. Er zijn historici die denken dat de lijkwade van Turijn is gemaakt met behulp van zilverbromide.

4. Jood is een element dat deel uitmaakt van de groep van halogenen. Het is een essentieel minerale voedingsstof voor het menselijk lichaam. Op welke klier zal een gebrek aan jood effect hebben?

Correct! Wrong!

Jodium komt van nature voor in veel levensmiddelen zoals vis, zuivelproducten en keukenzout. De inname van onvoldoende jodium kan leiden tot struma (vergroting van de schildklier) en de verkeerde aanmaak van hormonen. Met medicatie die op jodium is gebaseerd kan dit worden hersteld.

5. Halogenen worden beschouwd als giftige elementen

Correct! Wrong!

De giftigheid van de halogenen is gerelateerd aan hun atoomgewicht. De zwaardere halogenen zijn minder giftig dan de lichtere halogenen. Fluor en chloor zijn erg giftig, broom en jodium zijn minder giftig. Astatine is giftig omdat het radioactief is.

6. Een ander element dat tot de halogenen behoort is chloor. Voor wat wordt chloor dagelijks gebruikt?

Correct! Wrong!

Chloor kan gebruikt worden voor het desinfecteren van drinkwater en het water van zwembaden. Het elimineert bacteriën door middel van sterilisatie. Andere toepassingen zijn het bleken van wasgoed. Gecombineerd met natrium wordt het keukenzout.

7.Fluor is het lichtste element in de grep van halogenen. Als het wordt gecombineerd met natrium vormt het natriumfluoride en dat kan worden toegevoegd aan drinkwater. Met welk doel gebeurd dit dan?

Correct! Wrong!

Fluor is een erg giftig element dus het is belangrijk niet te veel toe te voegen aan het drinkwater (maximaal 0.7 – 1.2 mg/L). Grote hoeveelheden fluor kunnen leiden tot beschadigingen aan tanden en skelet waarbij fluor zich stapelt in de botten.

8. Halogeenlampen worden zo genoemd omdat er halogenen worden gebruikt in de lamp. Welke twee halogenen worden hiervoor gebruikt?

Correct! Wrong!

Aan halogeenlampen worden kleine hoeveelheden jodium of broom toegevoegd die er voor zorgen dat het wolfraam filament sterker wordt en langer meegaat. Halogeen lampen schijnen er ook helderder door.

9. Astatine is het zeldzaamste bekende natuurlijke element in de korst van de Aarde.

Correct! Wrong!

Astatine is een radioactief element met instabiele isotopen. Het komt alleen als natuurlijk vervalproduct voor van zwaardere elementen zoals uranium, neptunium en plutonium. Astatine is lastig te bestuderen vanwege de hele korte halfwaardetijd maar het vertoont eigenschappen die overeenkomen met halogenen.

10. Tennessine is een synthetisch chemisch element dat tot de groep van halogenen behoort. In welk land werd de ontdekking van dit element aangekondigd?

Correct! Wrong!

Tennessine is gezamenlijk ontwikkeld door Amerikaanse en Russische kerngeleerden. Het werd tennessine genoemd omdat de eerste experimenten plaatsenvonden aan de Vanderbilt universiteit in Nashville, Tennessee maar het waren Russische geleerden die het elementen in 2005 als eersten identificeerden. Tennessine vertoont eigenschappen die overeenkomen met halogenen.

De Halogenen Quiz

Share your Results: