De Bekijk het Uitspansel Quiz

Idaho Dark Sky Reservaat
uitspansel
Idaho Dark Sky Reservaat

Ons uitspansel. Duizenden vragen zijn er over te bedenken. We beginnen met een serie van 10…

1. De Saturnus 5 raket werd gebruikt om de space shuttle Columbia te lanceren.

Correct! Wrong!

Van de 15 Saturnus 5 raketten die er werden gebouwd zijn er 13 gebruikt. Tien van deze raketten werden gebruikt om de bemande Apollo-missies uit te voeren (Apollo 8-17). In de jaren ’60 kostten deze raketten 200 miljoen dollar per stuk. Een van de raketten werd gebruikt om Skylab te lanceren en de allereerste twee werden gebruikt voor testlanceringen. Als je ooit eens naar het Johnson Space Center gaat dan kan je een van deze raketten daar in volle glorie aanschouwen.

2. Was de Amerikaanse Mercury het eerste bemande ruimtevaartuig?

Correct! Wrong!

Die eer gaat naar de Sovjet-Russische Vostok 1. Deze ruimtecapsule werd in april 191 gelanceerd. Dit was enkele maanden voordat de Mercury zijn eerste lancering meemaakte. In totaal werden er 6 Mercurymissies uitgevoerd.

3. Op welke locatie vindt je een sterrenwacht waar de twee reusachtige telescopen Keck 2 en Keck 2 deel van uitmaken?

Correct! Wrong!

De twee Keck-telescopen bevinden zich op een uitgedoofde vulkaantop op Hawaii. Op Mount Graham bevindt zich de Large Binocular Telescope (LBT), Op Mount Pastukhov bevindt zich de Bolshoi Azimuthal Telescope (BAT) en in Chili bevindt zich de Very Large Telescope (VLT).

4.Waar staat in de wereld van de radio antennes, de in Mexico gebaseerde VLA voor?

Correct! Wrong!

In de film “Contact” zie je Ellie Arroway een bezoek brengen aan de VLA, de Very Large Array, in New Mexico. De VLA bestaat uit 27 radioantennes die verdeeld zijn over een oppervlakte van 21 kilometer. Ellie keek niet naar de sterren maar ze luisterde er naar. Je kan de website van de VLA bezoeken: http://www.vla.nrao.edu/

5. In 1984 werd de eerste MMU gebruikt om een astronaut in de ruimte buiten een space shuttle te laten reizen. Waar staat de afkorting MMU voor?

Correct! Wrong!

Eigenlijk is de MMU een raket in een rugzak. De MMU wordt gebruikt in de film “Space Camp”. De MMU wordt niet meer gebruikt. Alleen tijdens drie shuttle missies in 1984 werd de MMU gebruikt. Er is nu een nieuwere en lichtere versie ontwikkeld. Deze heet SAFER: Simplified Aid for EVA Rescue.

6. Wanneer werden de eerste communicatiesatellieten gelanceerd?

Correct! Wrong!

De Spoetnik 1 was in 1957 de allereerste satelliet die werd gelanceerd. Het duurde tot 18 december 1958 toen de allereerste communicatiesatelliet (SCORE) werd gelanceerd. De lancering slaagde maar SCORE was niet volledig bruikbaar. In juli 1962 was de Telstar 1 de allereerste volledig operationele communicatiesatelliet.

7. Deze vraag gaat over het transportmiddel voor een wetenschappelijk apparaat. Welk van onderstaande ruimtevaartuigen werd voor het eerst door de De Crawler Transporter vervoerd?

Correct! Wrong!

De twee crawlers werden in de jaren 60 gebouwd en ze kostten destijds 13 miljoen dollar per stuk. Ze wogen elk 3000 ton en de hadden 20.000 literbrandstof aan boord. De beide crawlers hadden de bijnamen Hans en Franz.

8. Op welke datum werd het ruimtestation Mir gelanceerd?

Correct! Wrong!

Op 14 maart 1986 kreeg Mir de eerste bemanning. In de daaropvolgende jaren ondervond het ruimtestation veel problemen en werden er ook veel aanpassingen gedaan.

9. Welk van onderstaande instrumenten maakt geen deel uit van de Voyager ruimtesondes?

Correct! Wrong!

De FOC, de Faint Object Camera, is een onderdeel van de Hubble Space Telescope. De Voyagers hebben een hoge resolutie Tv-camera aan boord voor het fotograferen van planeten en hun atmosfeer. De radio ontvanger kan de atmosfeer van planeten onderzoeken op vaste materialen en de plasma detector onderzoekt de magnetosfeer en kijkt naar het energiespectrum van de deeltjes in de magnetosfeer.

10. Welk van onderstaande locaties was de thuisbasis van NORAD,het North American Aerospace Defense Command?

Correct! Wrong!

Cheyenne Mountain bevindt zich in de buurt van Colorado Springs. Oorspronkelijk was NORAD gevestigd op de Ent Air Force Basis in Colorado en werd het Cheyenne Mountain Operations Center genoemd. De tunnel in de berg wordt de Vleermuisgrot genoemd en wordt door meer dan 100.000 bouten in de rotsen op zijn plaats gehouden. Die bouten zijn 6 tot 32 feet lang. Op ongeveer 500 meter in de tunnel bevinden zich twee enorme stalen deuren. Deze deuren kunnen binnen 30 seconden worden gesloten. De thuisbasis van NORAD werd later verplaatst naar Peterson Air Force Base in de buurt van Colorado Springs.