China in de ruimte!

Yang Liwei

Yang Liwei

In welke maand en op welke dag vond de lancering van de eerste bemande ruimtecapsule plaats?

Correct! Wrong!

Op woensdag 15 oktober om 9 uur Chinese tijd werd een enkele raket gelanceerd vanaf een geheime basis in de Gobi woestijn. Met die lancering begon de Chinese versie van de “Space Age”.

Wat was de achternaam van de eerste astronaut die door China werd gelanceerd?

Correct! Wrong!

Luitenant-kolonel Yang Liwei was tijdens de lancering 38 jaar oud. Hij vertrok op een missie die ongeveer 21 uur zou duren.

Wat waren China’s eerste woorden in de ruimte (we hebben ze voor je vertaald)

Correct! Wrong!

De Chinese versie van dat zinnetje klinkt fonetisch als “Wo huede hao, ming tian jian!”. Deze woorden werden 34 minuten na de lancering uitgesproken. Hierna ging Yang verder met het doorgeven van de status van zijn ruimtecapsule en dat er geen belangrijke problemen waren te melden.

De naam van het ruimtevaartuig dat de eerste Chinees in de ruimte bracht was “Shenzhou IV”. Welk van onderstaande termen is een goede vertaling naar het Nederlands?

Correct! Wrong!

“Shen” is te vertalen als “goddelijk” of “heilig”. “Zhou” kan worden vertaald als “boot” of “ark”. Als je die twee mixt dan heb je dus een “goddelijk schip”. De “V” is de Romeinse aanduiding voor 5 want het was het vijfde ruimtevaartuig van dit type dat werd gelanceerd.

Hoe werd de raket die de Chinese capsule in de ruimte bracht genoemd?

Correct! Wrong!

De Lange Mars (of Changzheng in het Chinees) werd door de Chinese Communisten van oktober 1934 tot oktober 1935 gehouden en was enkele duizenden kilometers lang. Tijdens deze mars reisde het Rode Leger onder leiding van Mao Zedong van de provincie Jiangxi naar de stad Yan’an in de provincie Shaanxi. Onderweg stierven heel veel mensen en slechts een klein gedeelte wist de volledige mars te voltooien maar toch wordt de Lange Mars als een groot succes beschouwd door de Communistische partij.

Wie was er president van China tijdens de historische lancering het de eerste bemande ruimtevlucht van het land?

Correct! Wrong!

Hu Jintao werd in maart 2003 president van China. Hij zag toe op de historische lancering en hij noemde Yang Liwei een Shangshi (vechter). Jiang Zemin, de vorige president van China wordt gezien als de grondlegger van het Chinese ruimtevaartprogramma (vergelijkbaar met John F. Kennedy in de Verenigde Staten). Het is niet bekend of Hu Jintao aanwezig was bij de geheime lancering.

Hoe vaak draaide de Shenzhou V tijdens deze eerste bemande vlucht om de Aarde?

Correct! Wrong!

De Shenzhou was 21 uur in de ruimte en in die tijd draaide Yang Liwei 14 keer om de Aarde heen. Tijdens zijn vlucht at hij kip, noten, dadels en rijst.

In welke Chinese provincie vond de lancering en de landing plaats van de Shenzhou V?

Correct! Wrong!

Binnen-Mongolië (Nei Menguo in het Chinees) ligt grotendeels in de Gobi woestijn en die woestijn zorgt voor een mooi, droog klimaat dat geschikt is voor raketlanceringen. Yang Liwei was gewapend met messen en een pistool voor het geval hij na zijn terugkeer op de Aarde te maken had met de wilde dieren die in de steppe en woestijn van Mongolië wonen.

Is het waar dat de Chinese astronaut aan boord van de Shenzhou V de eerste persoon geboren in China was die naar de ruimte werd gelanceerd?

Correct! Wrong!

Zeker niet! Verschillende Amerikaanse astronauten waren in China geboren waaronder William Anders (Apollo 8) die uit Hong Kong komt en Shannon Lucid (de tweede Amerikaanse vrouw in de ruimte) en Taylor Gun-Li Wing (Space shuttle) die beiden in Shanghai waren geboren. Maar Yang Liwei is de eerste Chinese burger die naar de ruimte is gelanceerd want Taylor Wing werd in 1975 Amerikaans staatsburger.

Wat is de term voor een Chinese astronaut?

Correct! Wrong!

De term “taikonaut” komt van het Chinese “taikong” en dat betekent “ruimte”.